Dogodki po svetu v času izhajanja revije Avto

Julij 1998

Japonska je 5. julija izstrelila proti planetu Marsu vesoljsko sondo in se s tem pridružila ZDA in Rusiji pri raziskovanju oddaljenega vesolja.

12. julija je francoska nogometna reprezentanca z izidom 3:0 premagala brazilsko in osvojila svetovno nogometno prvenstvo za leto 1998.

17. julija je 120 držav izglasovalo ustanovitev stalnega mednarodnega kazenskega sodišča za preganjanje storilcev genocida, zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov in zločinov agresije.

17. julija so v kapeli sv. Katarine v St. Petersburgu pokopali posmrtne ostanke zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in članov njegove družine, ki so jih osem desetletij pred tem v bližini Ekaterinburga usmrtili boljševiki.

31. julija je Velika Britanija prepovedala uvoz protipehotnih min.

Avgust 1998

V silovitih poplavah reke Jangce na Kitajskem je umrlo 12.000 ljudi, še več pa je bilo ranjenih in ostalo brez domov.

7. avgusta so teroristični bombaši napadli ameriški veleposlaništvi v Dar es Salaamu v Tanzaniji in Nairobiju v Keniji. Napade so pozneje povezali s teroristično organizacijo Osame bin Ladna.

19. avgusta je ameriški predsednik Bill Clinton med zabeleženim zaslišanjem priznal, da je imel »neprimerno telesno razmerje« s praktikantko v Beli hiši Monico Lewinsky in da je javnost zavajal s svojimi dotedanjimi izjavami o njem.

19. avgusta je Rusija doživela hudo finančno krizo, zaradi katere je ruski rubelj v prihodnjih šestih mesecih v razmerju z ameriškim dolarjem padel za 70 odstotkov. Finančni polom je doživelo tudi nekaj največjih ruskih bank, veliko ljudi pa je izgubilo življenjske prihranke.

September 1998

2. septembra je mednarodno kazensko sodišče Jeana-Paula Akayesuja, bivšega župana majhnega mesta v Ruandi, spoznalo za krivega devetih dejanj genocida. Tedaj so prvič po letu 1948 uveljavili zakon, ki prepoveduje izvajanje genocida.

Kandidata za doktorat na Stanfordski univerzi Larry Page in Sergey Brin sta 7. septembra v Menlo Parku v Kaliforniji ustanovila podjetje Google Inc., znamenito spletno stran »google.com« pa sta zagnala 27. septembra.

27. septembra je na splošnih volitvah v Nemčiji kandidat SPD Gerhard Schröder premagal kandidata CDU/CSU in dotedanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki je v kanclerski pisarni preživel kar štiri mandate.

30. septembra so premierno predvajali Pokemone.

Oktober 1998

15. oktobra je ameriška letalska družba American Arlines kot prva na svetu začeli izdajati elektronske vozovnice v vseh 44 državah, kjer je bila prisotna.

November 1998

1. novembra so v Strasbourgu ustanovili evropsko sodišče za človekove pravice.

9. novembra so v Veliki Britaniji uradno opustili smrtno kazen.

12. novembra je podjetje Daimler-Benz zaključilo pridružitev podjetja Chrysler Corporation in ustanovilo podjetje DaimlerChrysler, ki je razpadlo poleti 2007, ko je Daimler prodal Chrysler finančni družbi Cerberus Capital Management.

20. novembra so iz ruskega kozmodroma v Bajkonuru v vesolje izstrelili prvo komponento mednarodne vesoljske postaje.

December 1998

1. decembra je ameriško naftno podjetje Exxon kupilo drugo naftno podjetje Mobil. Nastal je Exxon-Mobil, po dohodku drugo največje podjetje na svetu.

6. decembra je bil za predsednika Venezuele izvoljen Hugo Chávez Frias.

16. decembra je šest mornarjev umrlo, pet ladij pa potonilo med znamenito jadralno regato med Sydneyem in Hobarthom na jugu Tasmanije, kar je bila največja katastrofa v zgodovini te regate, ki jo od leta 1945 prirejata avstralska kluba »Cruising Yacht Club of Australia« in »Royal Yacht Club of Tasmania«.

29. decembra so se voditelji Rdečih Kmerov opravičili za genocid iz sedemdesetih let, ko je bilo v Kambodži pod njihovo vladavino usmrčenih več kot milijon ljudi.

Januar 1999

4. januarja so med verskim obredom v šiitski mošeji v Islamabadu v Pakistanu neznani napadalci ubili 16 in ranili 25 ljudi.

Februar 1999

7. februarja je za rakom umrl jordanski kralj Husein, ki ga je na prestolu nasledil njegov sin Abdulah II.

11. februarja se je planet Pluton na svoji ekscentrični krožnici oddaljil od sonca bolj kot Neptun. Bližje sonca je bil vse od leta 1979, bolj oddaljen pa bo vse do leta 2231, ko se bo razmerje ponovno spremenilo v njegovo korist.

23. februarja je plaz uničil vasico Galtür v Avstriji, kjer je umrlo 31 ljudi.

Med neuspešnim poskusom, da bi okoli Zemlje poletela s toplozračnim balonom, sta Colin Prescot in Andy Elson 27. februarja osvojila drug vztrajnostni rekord, saj sta v zraku ostala 133 ur in 55 minut.

Marec 1999

12. marca so Madžarska, Poljska in Češka republika postale članice obrambne zveze Nato.

20. marca je srbska vojska sprožila ofenzivo v Kosovu.

21. marca sta Bertrand Piccard in Brian Jones prva zaključila polet okoli Zemlje v toplozračnem balonu.

24. marca je Nato sprožil zračne napade na Zvezno republiko Jugoslavijo, ki se ni hotela podrediti zahtevi po podpisu premirja v Kosovu. Nato je tedaj prvič v svoji zgodovini izvedel napad na suvereno državo.

24. marca je v požaru v predoru pod Mont Blancom umrlo 39 ljudi, predor pa je ostal zaprt tri leta.

April 1999

1. aprila je bil vzhodni del kanadskega območja Severozahodna ozemlja preimenovan v Nunavut, domovino severnega ljudstva Inuitov.

Maj 1999

13. maja je italijanski predsednik postal Carlo Azeglio Ciampi.

21. maja so Škocjanske jame vpisali med mokrišča mednarodnega pomena.

26. maja so v Cardiffu odprli prvo sejo valižanskega parlamenta po več kot šestih stoletjih.

28. maja si je bilo v Milanu v Italiji po 26 letih restavratorskih del spet mogoče v živo ogledati znamenito Da Vincijevo sliko Zadnja večerja.

Junij 1999

8. junija je kolumbijska vlada objavila, da bo dohodke od nezakonite pridelave in trgovine z mamili, ki naj bi presegala pol milijarde ameriških dolarjev, vključila v svoj bruto nacionalni prihodek.

9. junija sta Zvezna republika Jugoslavija in Nato podpisala premirje, prihodnji dan je Nato ustavil vse zračne napade na Srbijo, 12. junija pa so za red na Kosovu začele skrbeti mirovne enote KFOR.

18. junija so bile v številnih mestih po svetu organizirane velike demonstracije protiglobalistov, ki so se marsikje sprevrgle v nasilne izgrede.

Julij 1999

25. julija je ameriški kolesar Lance Armstrong osvojil svoj prvi Tour de France.

Avgust 1999

11. avgusta je bilo v Evropi in Aziji mogoče opazovati popolni sončni mrk.

19. avgusta so v Beogradu deset tisoči demonstrantov zahtevali odstop jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića.

September 1999

7. septembra je grško prestolnico Atene prizadel potres z močjo 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici, v katerem je umrlo 143 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 2000.

Oktober 1999

12. oktobra je svetovno prebivalstvo doseglo 6 milijard ljudi. Jubilejni Zemljan se je po podatkih OZN rodil v Sarajevu v Bosni in Hercegovini.

November 1999

20. novembra je Kitajska v vesolje izstrelila prvo poskusno vesoljsko ladjo Shen Zhou, v kateri je prvi kitajski taikonavt, kot na Kitajskem pravijo astronavtom, v vesolje sicer poletel oktobra 2003.

December 1999

Po 81 dneh in 2962 navtičnih miljah veslanja je Tori Murden 3. decembra postala prva ženska, ki je v čolnu na vesla samostojno preplula Atlantski ocean. Plula je med Kanarskimi otoki in otočjem Guadelupe v vzhodnem karibskem morju.

20. decembra je suverenost nad Macaom po 422 letih portugalske kolonialne oblasti prešla v roke Ljudske republike Kitajske.

31. decembra so ZDA popolno suverenost nad Panamskim prekopom predale panamski vladi.